پشت پرده سفر اردوغان به روسیه/ ناكامی آنكارا در اقناع مسكو به تغییر رویكرد حمایت از سوریه
نوشته شده توسط : vzwdolor

به گزارش ایرنا، هرچند مقام های روس و ترك از رایزنی در خصوص مناسبات دو جانبه با اولویت تلاش برای تعمیق مبادلات تجاری و بازرگانی به عنوان هدف اصلی اردوغان و هیات بلند پایه همراه وی در سفر به مسكو یاد می كنند، تحلیلگران سیاسی بر این باورند كه رایزنی گسترده در ارتباط با تحولات سوریه محور اصلی گفت و گوهای اردوغان با همتای روس خود را تشكیل می دهد.

كارشناسان مسایل سیاسی با اشاره به همراهی اردوغان در سفر یك روزه به مسكو توسط 'احمد داوود اوغلو' وزیر امور خارجه تركیه و طراح اصلی سیاست های خارجی این كشور، می گویند كه مقام های ترك به نیابت از كشورهای غربی در مدت حضور خود در پایتخت روسیه تلاش خواهند كرد تا مسكو را به در پیش گرفتن رویكردهای انعطاف پذیرتر در قبال تحولات سوریه ترغیب كنند.

رادیو دولتی 'صدای روسیه' در گزارشی در این ارتباط اعلام كرد: شكی نیست كه در دیدار یك روزه اردوغان از مسكو، در كنار مسایل مربوط به همكاری های تجاری و اقتصادی دو كشور، مساله سوریه و وخامت اوضاع در این كشور، موضوع اصلی بحث خواهد بود.

در ادامه گزارش رادیوی روسی با اشاره به اختلاف مواضع و دیدگاه های سیاستمداران روس و ترك درباره تحولات سوریه آمده است: اما سوال اینجاست كه آیا رهبران دو كشور می توانند به نتیجه مشتركی برای حل مشكل روسیه دست پیدا كنند.

كارشناسان مسایل سیاسی در تحلیل اهداف پشت پرده سفر یك روزه اردوغان و هیات همراه به مسكو می گویند هر چند كه روابط مسكو و آنكارا در سال های اخیر روند جهشی را طی كرده است و حجم مبادلات بازرگانی دو كشور بر اساس یك برنامه ریزی منسجم به حدود 30 میلیارد دلار در سال رسیده است، اما این امر نمی تواند تغییری اساسی در موضع گیری پایتخت های دو كشور در مساله حیاتی 'تحولات سوریه' ایجاد كند.

از دید آنها، قرار گرفتن كامل تركیه در جبهه غرب و واقع شدن روسیه در سر كاملا مخالف طیف بازیگران بین المللی دخیل در رویدادهای سوریه و مخالفت آشكار كرملین با هر گونه مداخله خارجی در امور داخلی سوریه موجب شده است كه بی نتیجه بودن مذاكرات هیات بلند پایه ترك با همتایان روس خود در باب تحولات سوریه قابل پیش بینی باشد.

در واقع از نگاه تحلیلگران روس در حالی كه تركیه با نگاه میان مدت به تحولات منطقه ای در مقابل دولت قانونی بشار اسد رییس جمهوری سوریه قرار گرفته و با غرب و متحدان عربی شان برای مداخله مدیریت شده در امور داخلی سوریه در یك جبهه واحد قرار دارد، روسیه با درس گرفتن از رویدادهای لیبی و آگاهی از كیفیت سوء استفاده غرب از هر گونه قطعنامه احتمالی ضد سوری شورای امنیت، بر موضع مخالفت با مداخله خارجی در سوریه و تاكید بر ضرورت حل و فصل مسایل این كشور از راه های دیپلماتیك و به دست خود سوری ها ایستاده است.

'استانیسلاو تاراسوف' تحلیلگر سیاسی روس در این خصوص می گوید: در حال حاضر، كاملا روشن است كه درگیری های سوریه نه تنها شدت گرفته و جنگ و خونریزی در داخل این كشور ادامه دارد، بلكه شاهد سوق دادن خشونت ها به سمت درگیری های مذهبی و اعتقادی در منطقه هستیم.

تاراسوف با اشاره به نقش مداخله جویانه بازیگران بین المللی با محور غرب در درگیری های داخلی سوریه اضافه می كند: در این میان برخی كشورها مانند روسیه، چین و ایران نیز برای ایجاد موازنه در برابر سوء استفاده های جبهه غرب از ناآرامی های سوریه وارد میدان شده اند.

تلاش برای نرم كردن مواضع روسیه در قبال تحولات جاری سوریه در سفر یك روزه اردوغان و هیات همراه اش به مسكو از دید رسانه های خبری تركیه نیز نهان نمانده است و آنها در گزارش های تحلیلی خود به تلاش سیاست سازان ترك برای ایفای نقش پر رنگ تر در معادلات منطقه ای و بین المللی از طریق واسطه گری در بحران سوریه میان غرب و جهان عرب از یك سو و روسیه از طرف دیگر اشاره می كنند.

در همین ارتباط ، 'هاكان چلیك' تحلیلگر روزنامه 'صباح' تركیه نوشت: اردوغان نه تنها برای حل و فصل مساله سقوط جنگنده ترك كه بیشتر به خاطر باز كردن گره سوریه به مسكو سفر می كند.

چلیك افزود: مساله اصلی در گفت و گوهای مسكو، همكاری های نزدیك تركیه و روسیه و پس از آن ادامه روابط شخصی و حسن اعتماد میان ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان می باشد.

به اعتقاد وی، این دو موضوع می توانند موضع این دو كشور را در رابطه با سوریه به هم نزدیك كند.

در این میان برخی از تحلیلگران سیاسی از احتمال ارایه سناریوی جدیدی به كرملین توسط هیات بلند پایه ترك در آستانه بررسی پیش نویس قطعنامه پیشنهادی غرب در باره سوریه در شورای امنیت سازمان ملل سخن می گویند.

آنان با اشاره به برنامه شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی پیش نویس قطعنامه پیشنهادی غرب در خصوص سوریه در نشست امشب خود می گویند كه نتایج دیدار اردوغان و هیات همراه اش از مسكو و مذاكرات آنها با همتایان روس شان درباره وضعیت سوریه می تواند در تصمیم سازی اعضای شورای امنیت موثر باشد.

البته كارشناسان مسایل سیاسی معتقدند كه روسیه و تركیه به عنوان دو قطب مخالف طیف بازیگران دخیل در تحولات سوریه به هیچ وجه حاضر نیستند روابط و مناسبات عمیق خود را فدای اختلاف نظرها و مواضع در این خصوص كنند و روابط دوستانه پوتین و اردوغان نیز می تواند تنها به عنوان بستری برای تبادل دیدگاه های طرفین در ارتباط با آینده سوریه مورد استفاده قرار گیرد.

خبرگزاری ریا نووستی نیز در گزارشی با اشاره به دیدار پوتین و اردوغان در فاصله چند ساعت مانده به رای گیری شورای امنیت سازمان ملل درباره پیش نویس قطعنامه پیشنهادی غرب درباره سوریه، این دیدار را مهم توصیف كرد.

در گزارش ریا نووستی آمده است: اردوغان در دیدار با مقام های روس تلاش خواهد كرد كه كرملین را به دست كشیدن از مخالفت با پیش نویس قطعنامه پیشنهادی غرب كه راه را برای مداخله خارجی در سوریه هموار می كند، متقاعد كند.

بنا بر این گزارش، سفر نخست وزیر تركیه به مسكو یك روز پس از دیدار كوفی عنان نماینده دبیركل ویژه سازمان ملل در امور سوریه با مقام ها روس صورت می گیرد كه بر خلاف انتظار غربی ها، پیشرفت چندانی در تغییر موضع روسیه در قبال تحولات سوریه به دنبال نداشت.

در همین حال كارشناسان سیاسی روسیه با اشاره به ناكامی عنان در ترغیب مسكو به عقب نشینی از مواضع خود نسبت به سوریه می گویند كه شانس اردوغان برای موفقیت در این ارتباط به مراتب كمتر است.

'فئودور لوكیانف'،سردبیر نشریه 'روسیه و مسایل جهانی' می گوید: اگر روسیه پس از دیدار اردوغان با مقام های ارشد این كشور نتواند به توافقی در خصوص پیش نویس قطعنامه پیشنهادی در مورد سوریه با غرب دست یابد، قطعنامه دیگری در كار نخواهد بود و غرب و متحدان عربی اش با تشدید حمایت از گروه های مخالف مسلح، زمینه را برای فشار بیشتر بر بشار اسد فراهم خواهند آورد.

رادیو 'صدای روسیه' در گزارش خود در این ارتباط با اشاره به تدارك برگزاری سومین نشست شورای همكاری تركیه و روسیه در آنكارا در پاییز سال جاری اعلام كرد: بعید است كه مسكو و آنكار روابط نزدیك خود را كه با سال ها زحمت و تلاش دیپلمات ها، تجار و سیاستمداران دو كشور تا این حد نزدیك شده است، بر سر مسایل سوریه به خطر بیاندازند.

در نهایت می توان گفت كه سفر یك روزه اردوغان به مسكو برای اقناع مقام های روس به تغییر رویكرد حمایتی خود از حل و فصل مسالمات آمیز مسایل سوریه و مخالفت با هر گونه مداخله خارجی در امور داخلی این كشور با ناكامی همراه بود و تصمیم سازان آنكارا همچنان مجبور به پذیرش واقعیت تلخ حمایت قدرت های مستقل از دولت قانونی بشار اسد می باشند.

اروپام/518**





:: برچسب‌ها: سان , د ,
:: بازدید از این مطلب : 66
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 28 تير 1391 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: