صادرات نفت حدود ۶۵ در صد از درآمد دولت ایران را تشکیل می دهد
اتحادیه اروپا روز دوشنبه (۲۶ ژوئن) اعلام کرد که به خاطر عدم پیشرفت مذاکرات هسته ای با ایران، ممنوعیت واردات نفت از ایران از اول ماه ژوئیه (یکشنبه ۱۱ تیرماه ۱۳۹۱) اجرا می شود.
وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در حالی بر اجرای تحریم نفتی ایران در موعد مقرر تاکید کرده اند که تنها چند روز از پایان مذاکرات ایران با گروه ۵+۱ می گذرد.
در تشریح اقدام روز دوشنبه، ویلیام هیگ، وزیر خارجه بریتانیا گفت: "ما جزئیات تحریمهایی که علیه ایران اعمال خواهند شد را تائید کردیم."
آقای هیگ افزود:"مهم است که رهبران ایران اراده جامعه جهانی را در این باره درک کنند و (بدانند که) مابه تشدید فشار اقتصادی ادامه خواهیم دارد."
در ۲۳ ژانویه سال جاری میلادی، ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا به ممنوعیت عقد قراردادهای جدید واردات نفت از ایران رای دادند و اعلام کردند که این ممنوعیت از اول ماه ژوئیه اجرا خواهد شد.
در بیانه ای که روز دوشنبه توسط وزرای خارجه اتحادیه اروپا صادر شد آمده است کلیه قراردادهایی که قبل از این ضرب العجل برای خرید نفت از ایران منعقد شده اند، باید تا اول ژوئیه مختومه شوند.
این بیانیه می افزاید: "از همان تاریخ به بعد، بیمه گزاران اتحادیه اروپا جایز به صدور بیمه نامه برای پوشش خسارات شخص سوم و زیست محیطی حمل و نقل نفت ایران نخواهند بود."
بر اساس این بیانیه، "هدف اتحادیه اروپا، کماکان رسیدن به یک توافق جامع و دراز مدت بر اساس مذاکرات معنی دار است."
اما به گفته کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، "در حال حاضر، شکاف قابل توجهی بین مواضع دو طرف وجود دارد."
خانم اشتون در یک مصاحبه رسانه ای گفت: "ما نگرانی های جدی داریم، این تحریمها برای آن است رژیم ایران دریابد که این نگرانی ها را باید جدی بگیرد و به آنها بپردازد. لازم است که ما فشارمان را حفظ کنیم."
ایران و قدرتهای جهانی موافق کرده اند که مسیر دیپلماسی را باز نگه دارند. قرار است که دو طرف در سطح پائینتری، یعنی در سطح کارشناسان، در سوم ژوئیه (۱۳ تیرماه) در استانبول مذاکرات را ادامه دهند.
به گفته تحلیلگران، بعد از استانبول، مذاکرات تنها در صورتی ادامه خواهد یافت که کارشناسان دو طرف بتوانند موانعی که باعث انسداد مذاکرات در سه دور دیدار اخیر شده را از میان بردارند.