تدابیر امنیتی در آستانه برگزاری کنفرانس کشورهای قلب آسیا، درکابل، بیشتر شده است
کابل روز پنجشنبه، ۲۵ جوزا/خرداد میزبان کنفرانس وزیران خارجه ۱۵ کشور منطقه است.
این نشست، به "کنفرانس کشورهای قلب آسیا" مسمی شده و وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان - پاکستان، ایران، چین، تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان - در این کنفرانس شرکت دارند.
خلیل نوری گزارشگر بی بی سی در محل برگزاری کنفرانس نوشته است که علاوه بر این شش کشور، وزیرخارجه روسیه وزیر خارجه ترکیه، وزیر دادگستری هند، و نمایندگانی از امارات متحده عربی، عربستان سعودی، آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان و آذربایجان نیز از شرکت کنندگان در این کنفرانس هستند.
بخشهایی از شهر کابل در آستانه برگزاری این کنفرانس، به حالت نیمه تعطیل در آمده و رفت و آمد خودروهای شخصی در آن ممنوع شده است.
جاده منتهی به وزارت خارجه به روی رفت و آمد بسته است و محله هایی چون وزیر اکبر خان و شهرنو که دفاتر شماری از موسسات خارجی در آن مستقر است، خلوت گزارش شده است.
رامین انوری خبرنگار بی بی سی در کابل می گوید، کابلی ها در چنین روزهایی از ترس گیرماندن در راه بندان و خطرهای احتمالی، خود به خود سعی می کنند به سمت محلی که در آن جلسه مهمی برگزار است و یا شمار زیادی از مقام های دولتی جمع شده اند نروند.
آنگونه که دولت افغانستان اعلام کرده است برگزاری این کنفرانس، سال گذشته در اجلاس استانبول، پیشنهاد شده بود و هدف از آن تلاش کشورهای شرکت کننده برای دستیابی به برنامههای مشخصی در امر مبارزه با تروریسم، قاچاق مواد مخدر و حوادث غیر مترقبه طبیعی است.
گسترش همکاریهای تجاری میان کشورهای شرکت کننده هم از دیگر اهداف این کنفرانس اعلام شده است.
جاوید لودین، معاون وزرات خارجه افغانستان دو روز قبل از برگزای این کنفرانس به بیبیسی گفت: افغانستان پیش از این موضوع کنفرانس های زیادی در منطقه و جهان بوده است اما این بار میزبان کنفرانسی است که موضوع آن تنها افغانستان نیست بلکه بررسی مسائل مربوط به کشورهای منطقه است.
به گفته آقای لودی، افغانستان در صدد تعریف تازه ای از رابطه خود با کشورهای منطقه است.
افغانستان در اجلاس اخیر شانگهای، که هفتم ژوئن/جون برگزار شد، به عنوان عضو ناظر در این سازمان پذیرفته شد و همچنین روسیه و چین بعنوان دو عضو کلیدی این سازمان، به کمک به بازسازی افغانستان تاکید کردند.
تا پیش از این، افغانستان به عنوان کشور مهمان در جلسات سازمان همکاری شانگهای شرکت می کرد.
کارشناسان امور اقتصادی می گویند، چنین رویکردهایی از سوی قدرت های بزرگ اقتصادی در منطقه، نشانه آن است که درهای اقتصادهای بزرگ به روی افغانستان باز می شود.
مهرداد عمادی مشاور اقتصادی اتحادیه اروپا معتقد است که ذخایر طبیعی افغانستان که اخیرا توسط تیم زمین شناسان آمریکایی کشف شده اند، نه تنها برای افغانستان اهمیت استراتژیک دارند بلکه در رفع نیاز های بخش های تکنولوژی صنعتی سازنده ساخت افزار کامپوتر و ارتباطات ماهواره ای در سطح جهان بیهمتا می باشند.
افغانها سالها است که می دانند، ذخایر زیز زمینی زیادی دارند و نیز می دانند که برای اکتشاف، استخراج و در نهایت، بهره برداری اقتصادی از این منابع، به سرمایه گذاریهای کلان نیاز است که افغانستان چنین سرمایه ای را در اختیار ندارد و به کمک کشورهای ثروتمند و بزرگ نیاز دارد.